I zdánlivě malé činy mohou mít obrovský přesah Zobrazit fotogalerii
22. ledna 2022 Tříkrálová sbírka

I zdánlivě malé činy mohou mít obrovský přesah

Koledníčky už v ulicích nepotkáte a on-line koleda se také pomalu blíží do finále. Průběžné výsledky naznačují, že výtěžek koledy bude na mnoha místech rekordní, a Vás určitě zajímá, jak bude s vykoledovanými prostředky naloženo.

Charita Písek díky získaným prostředkům podpoří Středisko pomoci, které pomáhá lidem v nouzi, Sociálně aktivizační službu Rozárka v Milevsku, která se věnuje rodinám s dětmi v těžkých životních situacích, a do třetice také Dobrovolnické centrum BONUM. To koordinuje činnost dobrovolníků na Písecku, vyhledává nejen dobrovolníky, ale i organizace a jednotlivce, kterým by mohli dobrovolníci pomáhat. Právě dobrovolníci se v posledních letech výrazným způsobem podíleli na zvládání důsledků pandemie covid-19. Bez jejich pomoci by mnohá odvětví zkolabovala, zejména pak zdravotní a sociální služby, kde se dobrovolníci nezapomenutelně zapsali. Ale i mimo pandemii mají své výrazné uplatnění. Podělíme se s vámi o jeden krátký příběh „ze života dobrovolníků“.

Asi nikdo z nás si nepřeje skončit v nemocnici a už vůbec ne na oddělení pro dlouhodobě nemocné a následné péče. Ale život k nám není vždy laskavý a už vůbec se nás neptá, prostě naděluje. Někdy to dobré a jindy dostaneme zakusit i to z opačné strany. A když už se člověk v nemocnici ocitne, nesoběstačný a závislý na pomoci druhých, někdy i na sklonku svého života, je pro něj každý světlý a příjemný okamžik doslova malý zázrak. A přesně takové malé zázraky mají na kontě naše dvě dobrovolnice, které pravidelně navštěvují staré a nemocné lidi v nemocničním zařízení a snaží se jim zpříjemnit toto nelehké období hrou na kytaru, zpěvem a vlídným slovem. K pohlazení na duši přidají i pohlazení na těle a zázrak je na světě. Protože někdy i zdánlivě malé činy mají obrovský přesah a přesně o tom dobrovolnictví je.

Tito výjimeční lidé vykonávají dobrovolnickou činnost ve svém volném čase a bez nároku na jakoukoliv odměnu. Díky nim je svět pro mnoho lidí krásnější, laskavější a snesitelnější. A mají za to náš velký obdiv. Aby se mohli naplno věnovat dobrovolnictví a každý dobrovolník se dostal tam, kde mu bude dobrovolnická činnost nejlépe vyhovovat a kde bude nejvíce platný, je zde Dobrovolnické centrum, to dobrovolníky zaštiťuje, koordinuje a zajišťuje potřebnou agendu. A právě na jeho podporu bude použita část výtěžku z Tříkrálové sbírky.

Jsme nesmírně vděční všem koledníčkům, pomocníkům a dobrovolníkům, kteří se na sbírce podíleli. Děkujeme také Vám všem, lidem dobré vůle, kteří jste Tříkrálovou sbírku finančně podpořili. Každá koruna pomáhá a my jsme moc rádi, že pomáháte s námi.

Za Charitu Písek Veronika Skálová